GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

AGC Başkanı Turhan Ada: ‘Basın özgürlüğü demokrasinin temelidir’

05 Mayıs 2009

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

turhan-adaAnamur Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci-Yazar Turhan Ada, ?3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü? dolayısıyla yaptığı açıklamada, basın özgürlüğünün, başta Anayasa olmak üzere, Uluslararası sözleşmeler ve yasalarla kabul edilen bir hak olduğunu söyledi.
Basın özgürlüğünün, yalnızca gazetecilere özgü, onların hak ve hukuklarını koruyan bir kavram olarak algılanmaması gerektiği kaydeden Turhan Ada, basın özgürlüğünün demokratik toplumların temel şartı olduğu vurguladı. Basın özgürlüğünün, bilgi edinme, yorumlama, düşündüklerini ifade etme ve bu ifadeleri her türlü yayın organıyla kitlelere duyurma hakkını kapsadığını belirten Turhan Ada, şunlar kaydetti:
?Bu hak yalnızca gazetecilerin, yazarların, düşünenlerin, aydınların haklarını teminat altına almakla kalmayıp, halkın da yaşadığı şehirde, ülkede ve dünyada olan bitenlerden haber alma hakkının teminatı olarak kabul edilmelidir. Ancak günümüzde basın özgürlüğünün yeterince sağlandığını ve teminat altına alındığını söyleyebilmek zor.?
Özellikle Anamur?da, yerel medya sahiplerinin ve gazetecilerin, ticari çıkarları her şeyin önünde tutan ve halkın haber alma hakkını bu çıkarlar yüzünden zedeleyen yaklaşımlara girdiğini kaydeden AGC Başkanı Turhan Ada, şöyle dedi:
?Anamur?da ve ülkemizde hiçbir basın kuruluşuna ve haber ajanslarına mensup olmadıkları halde kendilerini bir medyanın ve veya ajansın temsilcisi gibi gösteren bazı kişiler, basın özgürlüğünün önünde bir başka engel olarak ortaya çıkmaktadır. Bu arada, Anamur?daki yerel basında kayıt dışı çalıştırılanların yanı sıra, sözleşmeli çalışan gazetecilerin de, 212 sayılı yasaya göre kendilerine ödenmesi gereken, hertürlü alacaklarını ve kıdem tazminatlarını alamadıkları için mesleğini ve basın özgürlüğünü dilediğince kullanamadığı da açıktır.?
Basın özgürlüğüne, basın çalışanlarının dışından gelen baskıların da sürdüğüne değinen AGC Başkanı Turhan Ada, ?Gazetecilerin de mesleğin etik ilkelerine uymalarını, ırkçı ve şoven bir dil kullanmaktan kaçınmalarını, halkın haber alma hakkının, her şeyin üzerinde olduğunu unutmamalarını anımsatıyoruz. Günümüzde, bütün meslektaşlarımızı, barış, demokrasi ve insan hakları için çalışmaya davet ediyoruz? diye konuştu.

Yapılan Yorumlar:1 Adet

  1. melike Yorumu:

    bu site harika olmuş

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.