Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kocamaz: “Besici zorda”

09 Şubat 2022

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

9-subat-2022003İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Burhanettin Kocamaz, Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş’ı ziyaret etti. Ziyarette artan yem fiyatları karşısında zarar eden besicilerin sorunları masaya yatırıldı.

Demirbaş: “Hayvancılık çıkmazda”

Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, hayvancılık sektörünün savunma sanayi kadar önemli bir milli güvenlik konusu olduğuna dikkat çekerek, besi yeminde dışa bağımlı olan hayvancılık sektöründe, döviz kurunun yem fiyatlarını artırdığına değindi.

Yem fiyatları yükseldikçe, süt fiyatlarının da anlamsızlaştığını ifade eden Demirbaş, artan zamlar nedeniyle hayvancılığın çıkmazda olduğunu söyledi.

“Süt-Yem Paritesi Bozuldu”

Süt-Yem Paritesi’nin bozulduğunu vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi:

“Süt ve yem arasında alım gücü standardı vardır. Buna Süt Yem Paritesi denir. Bu pariteye göre besicinin para kazanabilmesi için 1 litre süt sattığında 1,5 kg yem alabilmesi gerekir. 2002’de 1 litre süt satarak 2,5 kg yem alabiliyorduk. Şuan 1 litre süt satarak ancak 1 kg yem alabiliyoruz. Yani süt yem paritesi bozuldu. Besici 20 yılın sonunda yüzde 125 zararda. Besici zarar ettiği için hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyor. Hayvancılık sektörü kan kaybediyor. Süt üretiminde darboğaz yaşanıyor. Bu gelişmeler bir müddet sonra et üretiminde de sıkıntı yaşanmasını tetikleyecek.”

Kocamaz: “Hayvancılık kaderine terk edilmemeli”

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Burhanettin Kocamaz da “Bu yüksek yem fiyatları ile hayvancılık devam edebilir mi? Zararına hayvancılık yapılır mı? Besici geleceğini planlayabilir mi? Elbette yapılamaz” dedi.

Mersin’de 132 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu, Türkiye’nin gelişmiş bir süt ve et sektörüne sahip olduğunu ifade eden Kocamaz, şöyle devam etti:

“Bunların derisi, sakatatı, süt ve et ürünleri sanayisi, bunları besleyen yem sanayisi, bitkisel üretim tarafı var. Dış ticareti, nakliyecisi, veteriner hekimi derken birçok kesim geçimini bu sektörden sağlıyor.

Böylesine önemli bir sektörün ayakta kalabilmesi süt hayvancılığına bağlı. Bunun için de sütün istikrarlı ve güvenceli bir hale gelmesi lazım. Hayvancılık kaderine terk edilmemeli. Yönetenler bu işe el atmalı, hem besiciyi hem de tüketiciyi koruyacak müdahaleler yapılmalı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir televizyon programında besicinin para kazandığını iddia ediyor. Rakamlar ortada. Şimdi sayın Pakdemirli’ye mi inanalım, besicilerin feryadına mı?”

“Besici Zorda! Hayal satmasınlar, destek versinler”

Besicileri küstürmemek gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Üretimi teşvik, tüketiciyi mutlu eden çözümler şart. Besici zordayken; besici para kazanıyor hayallerini satmasınlar, besiciye destek versinler. Onlar yapmazsa; biz geleceğiz, biz yapacağız. Çözüm üreten İYİ Parti, Çare üreten Meral Akşener liderliğinde biz derman olmaya hazırız” dedi.9-subat-2022004

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.