www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Anamur Muz Üreticileri Birliği üyeleri ile yaptığı toplantıda son günlerde düşen muz fiyatını masaya yatırdı.
Belediyesi meclis salonun da yapılan toplantıya Belediye Başkanı Hidayet Kılnç, Anamur Bozyazı Ziraat odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Muz Bir yönetim kurulu üyeleri ve Muz üreticileri katıldı. Yoğun katılımın sağlandığı toplantıda Muz Bir adına, Muz Üreticileri birliği yönetim kurulu üyesi Özgür Baki konuştu. Baki;
“İlçemizin temel geçim kaynağı olan Anamur Muzu fiyatları ile ilgili son on gün içerisinde yaşanan %30′luk düşüş bu açıklamayı yapma zorunluluğunu doğurmuştur.
Muz hasadı yoğunluğunun henüz başlamadığı bu günlerde ülkemizin en değerli tarım ürünlerinden birisi olan Anamur Muzu’nun fiyatlarının sürekli düşüş eğiliminde olması ve fiyat düşüş seyrinin normalden çok hızlı gelişmesi binbir zorlukla muz üretmeye çalışan Anamurlu çiftçilerimizi ve bizleri tedirgin etmektedir.
Son on yıl içerisinde, sera maliyetleri, kimya-gübre fiyatları, işçilik ve elektrik gibi temel giderlerin tamamı neredeyse 4-5 kat artmış iken, muz fiyatlarının tabiri caizse yerinde sayması ve hatta sürekli olarak düşüş eğilimi göstermesi Anamurlu üreticilerimizi zora sokmaktadır.
İlçemiz Anamur, tüm Türkiye’de tüketilen muzun yarısını tek başına karşılamakta, aroması, lezzeti ve besin değerleri açısından ithal muzdan çok daha kaliteli muz üretimi gerçekleştirmektedir.
Anamurlu çiftçilerimiz gerçekleştirdikleri muz üretimi ile yalnızca katma değer oluşturmakla kalmamakta, aynı zamanda tarım ithalatınında önemli ölçüde önüne geçerek dövizin yurt içinde kalmasını sağlamaktadır.
Ancak son günlerde uygulanmak istenen fiyat politikası karşısında çiftçilerimizin daha fazla direnç göstermesi mümkün değildir.Anamur’da bir çiftçiden 6 TL’ye alınan Anamur Muzu İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde 12-15 TL arasında satılmaktadır.
Üretim maliyeti ve riskleri tek başına üstlenen Anamurlu üretici iken, başkaları bu işten yüksek kazançlar sağlamaktadır.
Ülkemizin yıllık muz ihtiyacının yarısını tek başına Anamur karşılamaktadır. Antalya, Adana ve Hatay illerimizin muhtelif bölgelerinde de muz yetiştiriciliği yapılması ile birlikte tüm Türkiye’de gerçekleştirilen muz üretimi ülkemizin yıllık muz ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip hale gelmiştir.
Dolayısı ile devletimiz ithal muzda uyguladığı kotayı daha da arttırmalı hatta muz ithalatını yasaklayarak tamamen yerli ve milli imkanlarla muz üreticiliği yapan Anamurlu hemşerilerimiz başta olmak üzere tüm muz üreticisi çiftçilerimizi desteklemelidir.
Bunun yanı sıra, sera yapımı başta olmak üzere çok büyük maliyetlerle gerçekleştirilen muz üretim alanları kontrolsüz olarak genişlemektedir.
Elbette üretimde gerçekleştirilen artış, oluşturacağı rekabet ortamı ile üretilen üründe kaliteyi arttıracaktır.
Ancak aynı zamanda kontrolsüz üretiminde önünü açacak ve böylece büyük maliyetlerle gerçekleştirilen muz üretiminin geleceği açısından çiftçilerimizi sıkıntıya sokacaktır.
Dolayısı ile muz üretimi devletimiz tarafından desteklenmeli ancak ülkemizin en değerli tarım ürünleri arasında bulunan Anamur Muzu’nun geleceği ile ilgili de kontrolü elden bırakmamalıdır.
Anamur Muz Üreticileri Birliği olarak bizlerin ve Anamurlu üreticilerin tek beklentisi ülkemizin en değerli tarım ürünlerinden birisi olan Anamur Muzu’nun ve Anamurlu üreticilerimizin gün geçtikçe ağırlaşan üretim maliyetleri altında ezilmemesidir.
Anamur Muz Üreticileri Birliği olarak her koşul ve şartta Anamurlu üreticilerimizin yanında olacağımızı ve konuyu yakından takip edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” Dedi.
Baki’nin konuşmasından sonra söz alan üreticiler girdi maliyetleri ile üretim ve pazarlama sürecinde yaşanan süreci dile getirdiler. Belediye Başkanı Kılınç ve ziraat Odası Başkanı Gümüş üreticinin yanında olduklarını belirterek sorunların takipçisi oldukların belirttiler.
Ziraat Odası Başkanı Gümüş Grow fide ile ilgili yakınmalara “sertifikasız fide ile ilgili yasal süreci başlattık takip ediyoruz” dedi. Gümüş, Türkiye’de yeterli üretimin yapıldığını belirterek, Tarım Bakanlığına Muz ithalatının yasaklanması için de müracaat ettiklerini belirtti.