GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

MERÇED: ‘Doğal afetlere kalıcı çözümler üretilmeli’

08 Ocak 2020

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

8-ocak-2020-016Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilciliği, doğal afetlerde oluşturulan kriz masalarının geçici çözümler ürettiğini belirterek, bunun yerine kalıcı tedbirler alınması gerektiğini bildirdi.

MERÇED Anamur Temsilciliği’nden yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Son yıllarda Anamur’da sıklıkla yaşanmaya başlanan sel ve hortum felaketleri nedeniyle, zarar gören üreticilere ve mağduriyet yaşayan insanlara yardım amacıyla Valilik, Belediye ve diğer ilgili kurumlar tarafından oluşturulan kriz masaları, bu türlü krizlere karşı kalıcı çözümler yerine anlık ve geçici çözümler yaratmak dışında bir işe yaramıyor. Anamur halkının artık bunu anlaması ve şiddetini gittikçe arttıran doğa olaylarının nedenlerini uzunca boylu sorgulaması gerekiyor.

Tüm Dünya’da hızını arttıran küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerine karşı yerel ölçekte neler yapılabileceği konusunda sadece felaket anlarında değil, tüm yıl boyunca kriz masaları oluşturulmalıdır. Dünya’nın parçası olan ülkemiz ve Anamur, artık her yıl bir kaç kez tekrar eden doğal felaketlerle sarsılmaktadır.

Doğal felaketlerdeki bu artışın nedenlerini bilim insanlarına danışarak öğrenmek ve küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemleri belirlemek, yoğun bir şekilde tarımsal yatırımın yapıldığı ve artık yağmurun sera örtüleri ve betonlaşma nedeniyle toprağa değmeden sele dönüştüğü Anamur için bir zorunluluktur. Sınır tanımaz biçimde ve vahşice sürdürülen endüstriyel seracılığın yapıldığı her yerde olduğu gibi Anamur’da da hortum ve sel felaketlerinin gün geçtikçe şiddetini arttırdığı, daha da arttıracağı aşikardır. Anamur halkı şiddetini arttıran doğal felaketlerin sonuçlarına katlanabilecek kadar zengin değildir. Bir süre sonra tarımsal sigorta yapan şirketlerin riski üstlenmeme ihtimali de vardır. Dragon Çayı’nın suyunu baraja ve HES borularına hapsedip, çayın etrafındaki ormanları yok etmemizden tutun da, neredeyse bitişik nizam yaptırdığımız seralarla yaban hayatını yok etmeye, toprağın ve yer altı sularının yağmur sularıyla buluşmasına engel oluşumuza kadar bir çok nedenle doğal felaketlerin şiddetinin artmasına katkı verdiğimizi unutmamalıyız. Son yıllarda yaşanan doğal felaketlerde kaybettiklerimiz milli servetimizdir.Sadece bu serveti korumak için değil, doğal hayatı da korumak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir Dünya ve Anamur bırakmak için, yetkililerce, süreklilik arzeden kriz masası oluşturulmalıdır. Bilinmelidir ki, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin şakası yoktur. Dünya gezegeni, karbondioksit gazı salınımında 412 ppm sınırını çoktan geçmiştir ve Anamur da bu geçişten nasibini almaktadır.

Bir sonraki felakete kadar herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletir, tekrarının daha az şiddetli olmasını dileriz.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.