GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Akdeniz’de orkinos avı sürüyor

24 Mayıs 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

24-mayis-2019008Denizlerin en değerli balıklarından mavi yüzgeçli orkinos avcılığı yapan gemiler Anamur açıklarında faaliyetlerini sürdürüyor.
Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) tarafından Türkiye’ye tahsis edilen kota kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden mavi yüzgeçli orkinos avcılığı izni alan 5 firmaya ait 29 gemiden büyük bölümü Anamur, Bozyazı civarında avlanıyor.
Bakanlık tarafından bu yıl 15 Mayıs – 1 Temmuz tarihleri arasında denizlerde 1707 ton mavi yüzgeçli orkinos avcılığına izin verildi. Avlanan orkinoslardan bir bölümünün balık çiftliklerindeki kafeslere aktarılarak yetiştirilmesi planlanırken, bir bölümünün de mevzuata göre ihraç edilmesine izin veriliyor.
ANAMUR ÇEVRE PLATFORMU:
“BİRİLERİ SUŞİ YESİN DİYE BU KATLİAMA İZİN VERİLEMEZ”
Anamur Çevre Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, mavi yüzgeçli orkinosların yok olma tehdidi altında olduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
“Akdeniz’in sembollerinden biri olarak görülen ve çok uzun mesafeleri inanılmaz bir hızda kateden balık türü olan mavi yüzgeçli orkinoslar yok olma tehditi altında olmasına rağmen, verilen izinler gereğince, şu anda kontrolsüzce ve acımasızca avlanmaktadır.
Akdeniz’deki yumurtlama alanlarında yakalanarak önce kas yapılarının erimesi için balık çiftliklerine kadar aç bırakılan, ardından yağlı balıklarla beslenerek semirtilen ve sonra da suşi yapımı için katledilip, döviz girdisi adına Japonlara satılan mavi yüzgeçli orkinosların yavrularının bile yaşam hakkı yok edilmektedir.
Acımasız biçimde sürdürülen avcılık, yakalanan balıkların küçülmesine ve henüz üreme yaşına gelmeden yağlandırılarak öldürülmelerine, böylece vahşi stokların yenilenememesine sebep olmaktadır. Ayrıca orkinos çiftlikleri, bulundukları yerlerde kirliliğe sebep olmakta ve yem için kullanılan sardalye ve benzeri balıklar üzerinde de baskı yaratmaktadır.
Birileri para kazansın, birileri de suşi yesin diye bu katliama izin verilemez, verilmemelidir.
ALANYA’DAN ORKİNOS AVINA TEPKİ
Alanya’nın Keykubat Plajı’nda çekilen ve orkinos çiftliğinin neden olduğu iddia edilen görüntüler turizmcilerin tepkilerine neden oldu.
Orkinos çiftliklerinden kaynaklandığı iddia edilen kirliliğe sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim “Bu orkinos avcısı gırgırlar Alanya koyuna demir atıp denizin içine balık kafeslerini koyduklarından beri denizimiz böyle kirli ve plajlarımız rezalet. Turizm varsa orkinos avı olmaz. Birileri dur desin artık. Bittik!” dedi.
SKAL Alanya Dönem Başkanı Mehmet Nedanlı, bu görüntülerin turizmi baltaladığını belirterek “Bu görüntüler kabul edilebilir değil. Bu pisliğin nereden geldiğinin araştırılıp gereğinin yapılması lazım. Turizmin çok iyi geçeceği beklentisinde olduğumuz bu sezonda bu görüntüler hiç hoş değil. Yetkililerin çok kısa sürede buna müdahale edeceğinden şüphemiz yok. İnsanlar Alanya’ya ilk olarak deniz, kum ve güneş için geliyorlar. Bu anlamda denizlerimize dikkat etmeliyiz. Sezon öncesi bu tür görüntülere izin vermemeliyiz. Özellikle bu kirlilik orkinos çiftliğiyle alakalıysa kesinlikle çözüme kavuşturulmalı. Alanya’da bu kadar insanın ekmeğiyle bir tane orkinos çiftliği oynayamaz” şeklinde konuştu.
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, kirliliğe sebep olan kişilerin acilen bulunup hesap vermesi gerektiğini belirterek, “Her sene sezon başlangıcı bu tür şeyleri görmek bizleri üzüyor. Biz bu turisti pazarlardan bulmuyoruz. Onları Alanya’ya getirebilmek için ciddi çabalar sarf edip fuarlara katılıyoruz. Bu kirliliğin aslının araştırılması ve kim tarafından denize boşaltıldığını bulmak gerek. Suçluların acilen bulunması ve hesap vermesi gerekiyor. Bu konuda hepimizin duyarlı olması lazım” dedi.24-mayis-201900524-mayis-201906324-mayis-2019064

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.