Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

MERÇED’den Basın açıklaması.

20 Mayıs 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

MERÇED Anamur temsilciliği kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı

MERÇED Anamur Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;

“Silifke, Aydıncık ve Anamur’da kurulması planlanan 19 balık çiftliği ile ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Nisan ayı içerisinde verilen ÇED olumlu kararlarına karşı, geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz mitinge bölge halkı büyük bir coşkuyla katılmış ve tek yürek halinde “ Denizimizde çiftlikleri istemiyoruz!” demişlerdir. Miting sonrasında, halkımızdan gelen talep üzerine, balık çiftlikleriyle ilgili verilen ÇED olumlu kararlarının iptaline dair davaları, Anamur Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığıyla Mersin İdare Mahkemesi nezdinde, yürütmeyi durdurma istemli olarak açmış bulunmaktayız. Bu aşamada, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer ve Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç da, MERÇED olarak açtığımız davalara müdahil olacaklarını açıklamışlardır. Balık çiftliklerine karşı mücadelemizde başından beridir yanımızda yer alan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz da açtığımız davalara müdahil olacağını bildirmiştir. Tüm bu gelişmeler, haklı nedenleri ve sağlam itiraz temelleri olan davalarımızda bize güç katıcı etki yaratmıştır.

Hal böyleyken,  balık çiftliği kuracak fırsatçı şirketlerin elemanları, dün gece itibariyle Toki konutlarının önündeki 1. derecede arkeolojik sit alanı olan bölgenin sahilinde,  kafesleri kurma hazırlıklarına başlamışlar ve gece boyunca çalışmışlardır. Ancak, sabah saatlerinde, kafes kurma çalışması yapan tekne, kurduğu kafesle birlikte Ören sahilinden ayrılmıştır.  Söz konusu kafes, muhtemelen çiftliğin asıl kurulacağı deniz alanına götürülmüştür. Görüldüğü gibi, açmış olduğumuz iptal davaları ve gösterdiğimiz haklı tepkiler, balık çiftliği kuracak şirketlerce, hiç bir şekilde önemsenmemektedir. İdare Mahkemelerince yürütmeyi durdurma istemimizle ilgili verilecek kararları dahi beklemeksizin, alelacele ve yangından mal kaçırırcasına kafesleri kurmaya başlayan şirketler lehine, bu yöndeki yasal izinleri veren yetkililere sesleniyoruz!

Açmış olduğumuz davalara ilişkin yargı kararları beklenmelidir. Ayrıca, yürütmeyi durdurma taleplerimiz konusunda Mersin İdare Mahkemelerince bir karar verilene kadar, söz konusu şirketlerin faaliyetleri durdurulmalıdır. Balık çiftlikleriyle ilgili bakanlıkça verilen ÇED olumlu kararları gibi, çiftliklerin kurulumu yönünde verilmiş ya da verilecek izinler de hukuksuzdur.

Eğer ki, bu yönde verilmiş herhangi bir izin yok ise, balık çiftliklerini kuracak şirketlere kiralanmış denizalanı içerisinde olmayan Ören Antik Kent sahilinde, dün gece itibariyle kafes kurma çalışması yapan kişiler tespit edilerek, haklarında yasal işlem başlatılmalıdır.

1.Derece Sit Alanı Ören Kıyılarına Böylesi Çalışmaya İzin Verilmesi Suçtur..!

Kaldı ki, 1. derecede sit alanı olan ve denizin altında da arkeolojik kalıntılar bulunan Ören Antik Kenti kıyılarında böylesine bir çalışma yapılması, izinli bile olsa suçtur ve kuşku yaratıcıdır.

Umuyoruz ki, önümüzdeki günlerde, Mersin İdare Mahkemeleri, Belediyeler dahil, tüm Mersin halkı tarafından istenmeyen balık çiftlikleriyle ilgili açtığımız davalarda, çiftliklerin yaratacağı telafisi imkansız zararları göz önüne alarak, yürütmeyi durdurma kararları verecektir. Bu aşamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından beklentimiz, balık çiftliklerine karşı halkımızca gösterilen haklı tepkiler göz önüne alınarak, hatalı bir takdire dayalı olarak verilmiş ÇED olumlu kararlarından dönülmesidir. Ayrıca,  balık çiftliği kurulumuna dair ilgili kurumlarca verilmiş izinler varsa, bunlar da bir an önce askıya alınmalı ve yargı makamlarınca verilecek kararlar beklenmelidir. Tarım ve turizmden geçimini sağlayan Mersin halkının balık çiftliklerinin sağlayacağı istihdama ihtiyacı olmadığı gibi, oldukça vahşi ve acımasız bir şekilde kurulması planlanan çiftliklerin yaratacağı kirliliğe de rızası yoktur.

Aksine durum, halkın iradesine karşı gelmek olacaktır.

Devlet kurumları, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri de dahil olmak üzere bölge halkının gösterdiği karşı duruş iradesini yok sayarak, sadece ve sadece rant peşindeki şirketlere taraf olamaz, olmamalıdır.

Halkın iradesini yok saymanın ötesinde, yargıya intikal etmiş bir kararın zoraki uygulanması, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesine de aykırıdır. Halkımızca,  bu hukuksuz uygulamaya karşı, demokratik ve meşru yollarla direnilmesi zaruridir. MERÇED olarak bizler de, tüm hak arama yollarına başvuracağımızı, hukuka aykırı nitelikteki karar ve işlemlere imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı, kamuoyuna buradan duyururuz”

MERÇED Anamur Temsilciliği

18-nisan-19002218-nisan-19003218-nisan-190013

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.