GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Gökçel: ‘Dekara 1500 lira sulama ücreti isteniyor’

12 Şubat 2019

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

12-subat-20191003CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Sulama Birliklerinin DSİ bünyesine alınmasıyla fahiş oranda artan sulama ücretlerine isyan etti. Dekar başına 1.500 TL sulama ücreti alınan Mersin’in Aydıncık ilçesini hatırlatan Gökçel, “Diyoruz ki fiyatlar niye artıyor? E fiyatlar bunlardan artıyor arkadaşlar” diye konuştu

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, sulama ücretlerindeki fahiş artışa isyan etti. Sulama konusunda iki konunun aciliyetine dikkat çeken Gökçel, Tarım Komisyonunun bunlar için toplanması gerektiğini vurguladı.

ÜYELİK SİSTEMİ EL KOL BAĞLIYOR

Sulama Birliklerinin üyelik sistemiyle çalıştığını hatırlatan CHP’li vekil, üyelik için mülkiyet şartı aranmasını eleştirdi. Sulayan, üreten çiftçinin 2B arazilerini de kullandığını hatırlatan Gökçel, ataları ölmüş, miras konusu sorunlu yerlerde de mülkiyet aktarılmadığı için Sulama Birliklerine üye olunamamasının üretime darbe vurduğunu söyledi.

DEKARA 1500 TL SULAMA ÜCRETİ İSTENİYOR

Sulama Birliklerinin DSİ’ye geçmesi ile birlikte ortaya acilen çözülmesi gereken sorunlar çıktığını belirten CHP’li Gökçel,  “dekara 1.500 lira tarımsal sulama parası veren ilçemiz var, çiftçilerimiz var orada, Mersin Aydıncık ilçesi. Değerli arkadaşlar, bu kadar vahim durumlar var alanda” şeklinde konuştu.

EN AZ YÜZDE YİRMİ ARTIŞ

Sulama ücretleri, çiftçinin üye olduğu sulama birliğine, bölgede baraj olup olmamasına göre değişiyor. Ancak tüm birliklerin sağladığı su fiyatları ortalama %20 oranında artmış durumda. Örneğin, Mersin’deki en ucuz sulama suyunu kullanan Tarsus bölgesindeki Sahil Sulama Birliği 2018’de her çeşit meyve bahçesi için dekara 60 TL sulama suyu ücreti alırken bu sene cazibeyle sulamalarda 77 TL, pompaj sulamalarda 2018’de 136 TL isterken 2019’da 167 TL alıyor.

2018’de 480 TL, 2019’da 1.100 TL!

Sulama tarifelerindeki asıl artış, şebeke dışında tarlası bahçesi olan çiftçileri etkiledi. Sulama birliklerinin idaresi, sektör temsilcilerindeyken yasanın sağladığı imkânlarla şebeke dışı alanlar da şebeke içi gibi ücretlendiriyordu. Ancak son değişiklikle bu olanak ortadan kalktı. 2018’de dekara 480 TL sulama ücreti ödeyen Erdemli-Kocahasanlı Sulama Birliği üyesi çiftçi, bahçesi şebeke dışı ise 2019’da 1.100 TL ödemek zorunda.

Şebeke dışı 3.850 dekar narenciye bahçesi bulunan Mersin Sulama Birliği’ne üye bir çiftçi, 2018’de dekar başına 200 TL öderken bu sene 480 TL ödemek zorunda. Fiyatlardaki bu fahiş artışa isyan eden CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Diyoruz ki (meyve-sebze) fiyatları niye artıyor? E fiyatlar bunlardan artıyor arkadaşlar. Ya, bunlarla ilgili yasal düzenleme yapmak için bu komisyonlar toplanmayacak da ne için toplanacak?” diye tepki gösterdi.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.