GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kuyucuoğlu: ‘OHAL ruhu meclise giriyor’

21 Temmuz 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

21-temmuz-2017006CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, AKP hükümetinin Meclis İç Tüzüğü’nde yapmak istediği değişikliklerle milletvekillerinin konuşma hakkının, seçim çevrelerinin sorunlarını dile getirme görevinin engelleneceğini belirterek, “Ülke kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyor. Herkesin, her kesimin sesi kısılıyor. Şimdi de, herkesin, her kesimin sözü kısılıyor.  Bugün Meclisin içerisinde bile kendimizi ifade etme anlamında adalete ihtiyacımız var” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, TBMM Anayasa Komisyonu’nda, Meclis İç Tüzüğü’nde değişiklik yapılmasını öngören teklif üzerine söz aldı.

‘HALKIN SORUNLARINI DİLE GETİRMEMİZ KISITLANIYOR’

AKP ve MHP’nin desteklediği iç tüzük değişikliğinin esas amacının, milletvekillerinin mecliste konuşma yapmasını, kanun teklifi, araştırma önergesi ve soru önergesi vermesini engellemek olduğunu kaydeden Kuyucuoğlu,  ”Şimdi, iktidarın konuşmayla ilgili bir sorunu yok çünkü uygulama, yürütme onun elinde olduğu için burada kimin düşüncelerini belirtme talebi olabilir? Özellikle muhalefetin. Herkes bir bölgeden geliyor, bir bölgeyi temsil ediyor; en az 90 -100 bin oy alıyor, belli bir nüfusu temsil ediyor. Bölgesinin taleplerini, dileklerini milletvekili olarak Mecliste dile getirme görevi var. O talepleri gerekirse yasa şeklinde, gerekirse araştırma önergesi şeklinde, gerekirse soru önergesi şeklinde ifade edecek. İktidarın böyle bir değişiklik talebi bir hukuk devletinde, bir demokraside uygun mu? Uygun değil ama muhalefetin (MHP) de buna destek vermesi anlaşılabilir gibi değil. Yani, biz de hak, hukuk, adalet istiyoruz. Niye? Konuşmamız kısıtlanıyor. Halkı temsil etmemiz, onların taleplerini, dileklerini dile getirmemiz kısıtlanıyor” dedi.

‘ŞİMDİLİK BİRAZ KISALIM, 2019′DA TAMAMEN KISARIZ DİYORLAR’

Kuyucuoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın, ‘İç Tüzüğü 2019′da yeniden değiştireceğiz’ dediğini de hatırlatarak şunları söyledi: “Enteresan bir durum. Yani, iki seneliğine bir İç Tüzük değişikliği yapılıyor, iki sene sonra bir daha değiştireceğiz. Yani, bunun ne anlamı var? Ne yapılmak isteniyor? İleriye mi götüreceğiz, geriye mi götüreceğiz?  Biliyorsunuz, 16 Nisan referandumuyla beraber, referandumun da nasıl olduğunu, nasıl geliştiğini, YSK’nın kararlarını biliyoruz, neticede 2019′da Başkanlık sistemine geçiyoruz. Yani, 2019′a kadar bile beklenmiyor. Muhalefet o zaman herhâlde daha fazla kısılacak, ‘şimdilik biraz kısalım. 2019′a geldiğimizde kalanı da kısarız” diyorlar.  Böyle bir hedef var gibi. Bir yıldır, bir yılı geçti, OHAL uygulanıyor ülkemizde, sivil bir sıkıyönetim var. Zaten, ülke kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyor. Herkesin, her kesimin de sesi kısılıyor.  OHAL ruhu son olarak da Meclise giriyor çünkü insanlar dışarıda konuşamıyorlar, yazamıyorlar, çizemiyorlar, herkesle ilgili gereği yapılıyor. Demek ki bizim hak, hukuk, adalet talebimizin de burada ne kadar haklı olduğu bir kere daha görülüyor çünkü gerçekten bugün Meclisin içerisinde bile kendimizi ifade etme anlamında adalete ihtiyacımız var. Ama maalesef gözler görmüyor, kulaklar duymuyor. Nasıl bir Mecliste görev yapıyoruz anlamak mümkün değil.”

‘MİLLETVEKİLLERİNİN KONUŞMASI LÜZUMSUZ MU?’

Başbakan Binali Yıldırım’ın, ‘İç Tüzük’ü verimli çalışma için, zamanı etkin kullanma, lüzumsuz konuşmalarla Meclisi meşgul etmemek için değiştiriyoruz’ şeklindeki sözlerini hatırlatan Serdal Kuyucuoğlu, ” Milletvekillerinin konuşmalarını lüzumsuz konuşma olarak addetmek hangi anlayışa sığar? Niye böyle bir ifade kullanılıyor? Bu bana göre milletvekillerini aşağılayıcı bir ifade. Milletin oyunu almış adam geliyor, herhâlde lüzumsuz ve gereksiz konuşuyorsa bu arkadaşları seçmenleri cezalandırır; gelip orada kürsüde kalkıp alakalı alakasız, gerekli gereksiz konuşuyorsa bir milletvekili için çok büyük bir risk, böyle bir şeyi de hiçbir milletvekilinin almayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘SIKIYÖNETİM DEMOKLES’İN KILICI GİBİ’

Hükümetin istediği yasayı çıkaracak çoğunluğa sahip olmasına rağmen, mecliste muhalefetin sesini kısmaya çalıştığına işaret eden Serdal Kuyucuoğlu,”Türkiye’de zaten son dönemde belli ilkleri yaşıyoruz, maalesef bu da herhâlde Türkiye’de, dünyada örneği az bulunacak bir durum. Son yıllarda özellikle 15 Temmuzla beraber çok ciddi konuları yaşadık. Bir OHAL konusu var. Türkiye’nin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sivil sıkıyönetim devam ediyor. Başvuru komisyonu oluşturuldu. Başbakan, “120 bin civarında başvuru bekliyoruz” dedi. Bu 120 bin kişinin müracaatı ne kadar sürede sonuçlanacak, bilmiyoruz, ucu açık. Yani, biz hep hak, hukuk, adalet diyoruz; şimdi bu hak, hukuk, adalet Meclisin içinde muhalefetin konuşması konusuna kadar geldi, buraya kadar geldik” ifadelerini kullandı.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.