GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kuyucuoğlu’nun soru önergeleri iade edildi

25 Mayıs 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

25-mayis-2017-001CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, TBMM’ye verdiği 3 yazılı soru önergesinin iade edilmesine tepki gösterdi.

Kuyucuoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasanın 98 ve TBMM içtüzüğünün 99. maddeleri gereğince milletvekillerinin, hükümet üyelerine sorumlu oldukları alanlarda yazılı sorular sorarak, millet adına denetim yetkisi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Fakat bu denetim yetkisi, AKP iktidarı döneminde tarafsız olması gereken TBMM Başkanlığı eliyle sürekli olarak engellenmekte ve muhalefetin iktidarı denetlemesinin önüne set çekilmektedir.

En son 19.04.2017 tarihinde Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle sormuş olduğum üç yazılı soru önergem, TBMM Başkanlığı’nın 09.05.2017 tarih ve 97497 sayılı yazısı ile tarafıma iade edilmiş ve düzeltilmesi istenmiştir.

Daha başkanlık sistemi hayata geçmeden, tarafsız olması gereken TBMM Başkanlığı’nca yapılan bu engellemelerin, başkanlık sistemi hayata geçtiği takdirde nasıl olacağının en somut göstergesidir. Buradan da anlaşılmaktadır ki, parlamento başkanlık sistemine hazırlıklarına çok önceden başlamıştır.

Sorduğum ve TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman’ın tarafıma iade ettiği bazı yorum ve sorulardan örnekler vermem gerekirse;

Sayın Binali Yıldırım’a sormuş olduğum önergeden;

“Kamu İhale Kanununda yapılan değişikliklerin yolsuzluk ve usulsüzlüklerin kaynağı haline geldiği” yorumumun kaldırılması,

“Yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin artmasında Kamu İhale Kanununda yapılan değişikliklerin rolünün olup, olmadığına” ilişkin sorumun değiştirilmesi,

Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na sormuş olduğum önergeden;

“İktidar mensuplarının yasal engel olmasına rağmen referandum sürecinde yurtdışı oylarını lehlerine devşirme çabaları ve bu yolda uyguladıkları yöntemler, diplomatik ilişkilerimizi bozduğu gibi, ekonomik ilişkilerimizi de olumsuz etkilemiştir” yorumumun kaldırılmasını,

“Yapılan oy devşirme girişimlerinin ülkemizin itibarını zedelediğini düşünüyor musunuz?” ve “Bu süreci yürütemediğiniz, bir dışişleri bakanına yakışmayan üslup ve dille hareket ettiğiniz ve bu nedenle birçok alanda ülkemize zarar verdiğiniz için istifa etmeyi düşünüyor musunuz?” sorularımın değiştirilmesi,

Son olarak da Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU’na, orman varlığımızdaki azalma nedeniyle vermiş olduğum yazılı soru önergesinde;

“Maden arama faaliyetleri, HES’ler ve benzeri projelere izin vererek yöre insanının, ormanların, tarım alanlarının ve doğal yaşamın dolayısı ile de ekosistemin bozulmasına neden olduğunuzu düşünüyor musunuz?”

“Çocuklarımıza; yeşili yağmalanmış, toprakları verimsizleşmiş, suları kirli, havası kirli, hayvanları yok olan, iklim koşulları bozulmuş bir ülke bırakmak sizi rahatsız etmiyor mu?” sorularımın değiştirilmesi istenmiştir.

Birçok muhalefet milletvekilinin denetim yetkisi ve dolayısıyla halkımızın hükümetin çalışmalarına ilişkin bilgi edinme hakkı,  içtüzüğe uygun olmadığı gerekçesi ile önce TBMM Başkanı tarafından iade edilerek, iade edilmeyenler ise ilgili bakanlarca yanıt verilmeyerek engellenmektedir.

Bu durumu kınadığımı belirtirken, siz değerli basın mensuplarının ve aracılığınızla halkımızın bilgi ve takdirlerine sunarım.”

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.