Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur Ovası koruma altına alındı

26 Ocak 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

6666666kmmkdrrrTarıma elverişli durumdaki 141 bölgenin Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendiği karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tarım arazilerini koruma planı çerçevesinde Türkiye genelinde koruma altına alınacak ovalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi. Bu karara göre, “büyük ova” statüsü verilen Anamur Ovası’nda tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talebiyle Bakanlar Kurulu, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovaları, büyük ova koruma alanı olarak belirledi.

Kararın eki listede yer alan haritalarda, Bakanlık tarafından belirlenen ovaların adları ve sınırları gösterildi. Buna göre koruma altına alınan Anamur Ovası’nın sınırları doğuda Bozdoğan ve Çarıklar mahallelerinden başlıyor. Çeltikçi mahallesinin bir bölümünü de içine alan ova sınırı, İskele ve şehir merkezi arasındaki tarım alanını kapsıyor. Batıda ise koruma alanının genişlediği görülüyor. Anamurium Antik Kenti’nden kuzeye doğru Alataş ve Emirşah mahallelerini kapsayan koruma alanı Güleç mahallesinde sona eriyor.

Bakanlar Kurulu kararına göre, koruma altına alınan Anamur Ovası sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibariyle ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma daha ince izin verilmiş olan alanlar, söz konusu hükmün kapsamı dışında olacak.

Ovadaki tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamayacak. Ancak ilgili kanuna göre, alternatif alan bulunmaması, kurul veya kurullarca uygun görüş bildirilmesi şartıyla, tarımsal amaçlı yapılar ile Bakanlık ve talebin ilgili olduğu Bakanlıkça ortaklaşa kamu yararı kararı alınmış faaliyetler için tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilecek.

Tarım arazilerinin etkin kullanılmasını amaçlayan karar, ovaların toprak, iklim, topoğrafya ve ekolojik özellikleri, tarımsal üretim potansiyeliyle ilgili kriterler dikkate alınarak oluşturuldu.

Uygulamada, tarımsal amaçlı yapılar da ova bütünlüğünü korumak amacıyla ova sınırı dışına yönlendirilecek. Bu düzenleme ile ova içindeki arazilerin yatırım amaçlı alınıp satılması da önlenecek.6666666kmmkdrrr3333

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.