Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Çevrecilerden termik santral protestosu

02 Şubat 2016

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

odnhaac55rneeaat32f2001Mersin Çevre ve Doğa Derneği?nin (MERÇED) Silifke ve Taşucu temsilcilikleri, yaptıkları ortak açıklama ile Akdere?de kurulması planlanan termik santral ve ikinci çimento fabrikasının yüzbinlerce insanın sağlığını tehdit edeceğini belirterek, bu yatırımlara izin verilmemesi çağrısında bulundular.

Dernek temsilcileri, tarım ve turizm merkezi olan bölgede, Akdere Termik santrali ve 2. Akdere Çimento fabrikası yapımının planlandığını belirterek, şunları kaydettiler:

?Termik Santraller ve Çimento Fabrikaları kirli teknolojilerdir. Hava Kirliliği, Su Kirliliği, Toprak Kirliliği, Gıda Kirliliği yaratmanın yanında,  çevre ve insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturan yatırımlar olup,Canlıların yaşamı üzerinde çok olumsuz etkiler yapmaktadır.

Kömür, Termik santrallerde ve Çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılmaktadır. Kömür iklim değişikliğine ve asit yağmurlarına neden olan en tehlikeli yakıttır. Kömürün yanması sonucu açığa çıkan atık zehirlidir.Kömür tatlı su kaynaklarını azaltır. Termik Santraller elektrik üretiminde verimsizdir ve çok fazla toplumsal maliyeti vardır. Termik Santrallerin yaydığı zehirli gazlar, küçük partiküller ve radyasyon insan ve çevre sağlığı açısından  çok ciddi tehlikeler yaratacaktır. Akderede kurulması planlanan Termik santral ve 2.Çimento Fabrikası yerleşim birimlerine yakınlığı ile yüzbinlerce insanı etkisi altına alacağı açıktır.

AKDERE TERMİK SANTRALİ ve ÇİMENTO FABRİKASI KURULUNCA

Akciğer hastalıklarında patlama yaşanacaktır. Kanser vakaları katlanacaktır. Hava; zehirli gazlarla kirlenecek, asit yağmurları toprağı suyu kirletecek, ormanlar ve doğal bitki örtüsü yok olacaktır. Toprak çoraklaşacaktır. Denizimiz kirlenecek ve sahillerimizde Turizm bitecektir. Başta çilek ve narenciye olmak üzere tarım bütünüyle bitecektir. Yeraltı ve yerüstü sularımız kirlenecek, kullanılamaz ve içilemez hale gelecektir. Su altı yaşamı ve balıkçılık bitecektir. Yayılacak radyasyon bölgemizi radyasyonlu hale dönüştürecektir. Yeşilovacık ve Akdere, kömür tozu deposu haline dönüşecektir. Bölgemizde yoğun göç ve işsizlik artacaktır. Denizi, yeşili ve havasıyla doğa tamamen kirleneceğinden Silifke’de, Aydıncık’ta ve Gülnar’da yaşam zamanla tümüyle yok olacaktır. Ayrıca Akdere Termik Santralinin ve Akdere Çimento Fabrikasının planlanan yerlerinin yakınlığı nedeniyle, Uluslarası Sözleşmelerle korunan Göksu Deltası’na ve 1. Derecede Arkeolojik Sit bölgesi olan HİSARDAĞI-GEDİKDAĞI YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI’na çok zarar verecektir.

Bizler bölgemizde yapımı planlanan Akdere Termik Santraline ve Yeni 2.Akdere Çimento Fabrikasına karşıyız. Yetkililerden halkın karşı olduğu yatırımlara izin vermemelerini istiyoruz. Dernek olarak bunlara karşı mücadelemiz devam edecektir. Bu Tehlikeleri Önlemek, YAŞAM HAKIMIZI VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN için Herkesi Bizimle Birlikte Mücadele Etmeye Davet Ediyoruz.?

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.