www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Anamur Toplum Sağlığı Merkezi, Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
Etkinlikler kapsamında halkın farkındalığını arttırmak amacıyla Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven Sade başkanlığında Çevre Sağlık Teknisyeni İlçe Tütün Koordinatörü Mehmet Tutkaç ve Çevre Sağlık Teknisyeni Hüseyin Yoraz, esnafları denetlediler. Hemşire Adile Bostan ve Ebe Seher Aaltun da 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun ve sigaranın sağlığa zararları konusunda vatandaşlara broşür dağıtıp bilgilendirme yaptılar.
Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven Sade, yaptığı açıklamada; her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişinin doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan dolayı yaşamını kaybettiğini belirtti.
Türkiye?nin, dünyada en fazla tütün ürünü tüketen ülkeler sıralamasında 30. sırada yer aldığını ve Türkiye ?de 2012 verilerine göre sigaraya harcanan paranın 4 Gölcük/Marmara Depreminin harcamalarını karşılayacak oranda yüksek olduğunu belirtti.
Sade, vatandaşlara sigarayı kendi kendilerine bırakamadıkları takdirde, Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilir, sigara bırakma polikliniğine (en yakın sigara bırakma polikliniği Silifke ve Alanya?da) ve aile hekimlerine başvurabileceklerini kaydetti.
KONFERANS
Etkinlikler kapsamında kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile hizmeti aksatmayacak şekilde çalışanların katıldığı seminer düzenlendi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Emin Çiçekler, ?Amacımız; ülkemizde her yıl 100 bin, aylık yaklaşık olarak 12 bin, günlük bir uçak dolusu insanın hayatını kaybetmesine neden olan ?sigaranın zararlarını ve bırakma yöntemlerini konuşmak ve farkındalık yaratmaktır? dedi.
Anamur?da Ocak ayından bugüne kadar 959 kez denetim yapıldığını ifade eden Çiçekler, ?9 farklı işyerine toplamda 20 bin 750 TL ceza kesilmiştir. 2013 yılında ise toplamda 2 bin 421 işyeri denetimi yapılmış olup bu denetimlerde 17 farklı işyerine toplamda 37 bin 385 TL para cezası kesilmiştir. Gördüğünüz üzere sigara hem sağlığımız için hem de cebimiz için zararlıdır? diye konuştu.
Anamur Devlet Hastanesi Baştabibi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Olgun Keskin de Sigaranın Sağlığa Zararları ve Bırakma Yöntemleri konulu sunum yaptı.
Keskin, sunumuna 4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun hakkında bilgi vererek sözlerine başlayıp kısaca sigaranın tarihçesine değinip insanların nasıl bağımlı hale getirildiği ve sigara pazarının oluşturulduğunu anlattı.
Türkiye?de sigara kullanma oranının erkeklerde yüzde 41, kadınlarda yüzde 13 olduğunu belirten Keskin, 4 bin çeşit zehir barındıran sigaranın koah, cinsel iktidarsızlık, kanser, kalp damar hastalıkları, erken doğum, alerjik hastalıklar ve astıma neden olduğunu kaydetti.
Keskin sigara bırakma konusunda yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:
?Mutlaka bir hekim kontrolünde bulunulmalı ve psikolojik destek alınmalıdır. Kişi ailesi ve dostlarından yardım almalı, yeni sosyal aktivitelere katılmalı, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, yeterli ve dengeli beslenmeli, bol su içmeli, sigarayı hatırlatan her şeyden (çay, kahve, kül tablası, sigara içen arkadaşlar vb) uzaklaşmalıdır. Bu süreçte sigarayı bırakmanın sağlık, ekonomik ve sosyal faydaları göz önünde bulundurulmalıdır. Sigara bırakıldığı andan itibaren tüm sistemimiz üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamakta ve 15 yıl sonra; bu kişilerin ölüm riski sigara içmeyenlerle aynı seviyeye inmektedir?