Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Hipertansiyona dikkat!

17 Mayıs 2014

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Dr. Elif Güven, dikkat edilmesi gerekenleri hatırlattı.

Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven Sade, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Etkinlikleri nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Sade, açıklamasında şunları kaydetti:

“Hipertansiyon, ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak görülen önlenebilir halk sağlığı problemlerindendir.Yüksek tansiyon (hipertansiyon) terimi atardamarlardaki büyük kan basıncının 150 mmHg (mm cıva basıncı), küçük kan basıncının ise 90 mmHg?ye eşit ya da daha yüksek olduğu durumlarda kullanılır. Araştırmalar sonucuna göre tansiyonu uzun süre¬lerle bu değerlerin üstüne çıkan bireylerde beyin, böbrek, kalp ve damar hastalıklarının daha çok görüldüğü ve genellikle tansiyonu normal olanlara oranla yaşam süresinin daha kısa olduğu kanıtlanmıştır.Büyük kan basıncı (büyük tansiyon) kaç olursa olsun, küçük kan basıncı (küçük tansiyon) 90 mmHg ya da daha yüksekse sistemik yüksek tansiyon söz konusudur ve tedavi edilmesi gerekir. Son istatistiklere göre normalin üst sınırına yakın küçük kan basıncının (85-89 mmHg) bile bir risk etkeni olduğu anlaşılmaktadır.

Küçük (diyastolik) tansiyonun yüksek olmadığı, yani 90 mmHg?nin altında kaldığı, yalnız büyük (sistolik) tansiyonun yükseldiği durumlarda sistolik yüksek tansiyon söz konsudur. 70 yaşın altındaki kişilerde küçük tansiyon 90 mmHg?nin altında kalırken büyük tansiyon 160 mmHg ve daha yüksekse tedavi edilmesi gerekir. 70 yaşın üzerinde tedaviyi başlatacak büyük tansiyon değeri 170 mmHg ve daha üstüdür.

Yüksek tansiyon günümüzde hâlâ beyin damarlarındaki tıkanıklık ve kanamalar açısından başlıca risk faktörüdür. Ayrıca, kolesterol ve sigara alışkanlığının yanı sıra miyokart enfarktüsünün başlıca nedenleri arasında yer alır; kalp ve dolaşım yetmezliği olan kişilerin yüzde 75′inde bu hastalıklara neden olduğu bildirilmiştir. Ayrıca tansiyon yükselmesinin damar duvarında kalınlaşma gibi belirgin değişikliklere yol açarak tıkayıcı damar hastalıkları, anevrizmalar ve böbrek yetmezliği gibi bir dizi doku bozukluklarına neden olduğu kanıtlanmıştır.

Çocuklukta yüksek tansiyon olması iç salgı hastalıklarını, böbrek hastalıklarını ve aort damarı darlığını düşündürmelidir; ruhsal nedenler ya da yanlış ölçüm gibi teknik nedenler de rol oynayabilir. Genellikle sorun kilo vermeyle düzelirse de, çocuklarda ve gençlerde görülen yüksek tansiyon olgularının çok büyük bir bölümünde sorunun başka bir hastalık nedeniyle tepkisel olarak yükselir.

Hipertansiyon tanısı almış olan herkesin verilen tedaviyi önerildiği şekilde uygulaması gerekir. Diyetine özellikle dikkat etmesi gerekir.

Yeterli ve Dengeli beslenilmeli (bol sebze ve meyve tüketilmeli, bitkisel yağlar özellikle zeytin yağı tercih edilmelidir.)

Tuz tüketimi azaltılmalıdır.(Günlük 1 çay kaşığı 5 gr)

Kahve kısıtlı miktarda alınmalıdır.

Hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Yüzme, yürüyüş,  bisiklet binme vb sporlar yapan hipertansiyon hastaları zamanla, tansiyonlarının ve kalp atım hızlarının düştüğünü görecektir.

Tansiyon hastalarının gevşeme tekniklerini uygulamaları rahatlamaları açısından önemlidir.

Bol su içilmelidir.(10-12 bardak)

Sigara dumanından ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir.

Havaların sıcak olduğu saatlerde sokağa çıkılmamasını,sıcaktan korunma tedbirlerinin alınmasını(kaliteli güneş gözlüğü,geniş kenarlıklı şapka,güneş kremi,açık renk ve rahat elbiseler vb) özellikle tavsiye ediyorum.

Dünya Hipertansiyon Birliği tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü olarak ilan edilmiştir.Bu nedenle şikayeti olan kişilerin doktora başvurmalarını kendilerini ihmal etmemelerini ve duyarlı olmalarını öneriyor sağlıklı günler diliyorum.”

4mldl5435015

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.