www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler ve riskler ile devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları açıklandı.
Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınan ürünler ve riskler şöyle:
?Bitkisel ürünlerde; dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ayrıca açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere, don riski. Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde. Süt ve erkek besi sığırları ile mandalar için ölüm riski. Koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için ölüm riski. Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski. Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski. Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan aktif (arılı) ve plakalı kovanlar için; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını riskleri.?
Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak üreticilerin, Tarım Bakanlığı?nın çiftçi kayıtlarına kayıtlı olmaları gerekirken, sigorta yaptıranlara tüm risklerde prim desteği yüzde 50 oranında uygulanacak. Ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklerime dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği sağlanacak.
Sera, su ürünleri, arıcılık (arı kovanı) ve hayvan hayat sigortalarında diğer branşlardan farklı olarak kayıt ile birlikte risk inceleme sonucunun olumlu olması halinde sigorta poliçesi düzenlenecek. Bu işlem yapılırken kriterler önceden belirlenecek ve tüm bölgeler için standart olarak uygulanacak. Risk inceleme sonucuna göre eksikliklerin tamamlanması talep edilecek ve devamında poliçe düzenlenecek.
Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler yardım ve borç erteleme imkanlarından yararlanamayacak. Konu ile ilgili daha geniş bilgi için Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerine başvurulabilecek.