GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Kavurucu sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor

24 Ağustos 2013

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

xptrasymkb019Anamur?da son günlerde görülen kavurucu sıcak hayatı olumsuz etkiliyor. Günlük yaşamı adeta felç eden aşırı sıcak havada ilçede termometreler 42 dereceyi gösterirken, uzmanlar daha yüksek hissedilen sıcaklığın tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Anamur?da son günlerde seyreden sıcak hava nedeniyle Meteoloji Bölge Müdürlüğü uyarılar yapıyor. Uyarılarda yangın riskine karşı yetkililerin tedbirli olmaları gerektiği belirtilirken, çocuklar, yaşlı ve hastaların da sıcak havaya dikkat etmesi gerektiği kaydediliyor.

Kent merkezindeki termometrelerin 42 dereceyi gösterdiği Anamur?da özellikle nemin yoğun olması hissedilen sıcaklığın daha fazla olmasına neden oluyor. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen aşırı sıcak havanın bu haftadan itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Vatandaşlar, sıcak havada denize girerek serinlemeye çalışırken, yaylalara akın edenler de yayla serinliği ile sıcaktan korunmaya çalıştı.

HİSSEDİLEN SICAKLIK DEĞİŞİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, internet sitesinden yapılan açıklamada hissedilen sıcaklığın, termometrenin ölçtüğü aktüel fiziksek hava sıcaklığından farklı olarak, insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklık olduğu, bu sıcaklığın, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgar ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için subjektif bir kavram olduğu belirtildi. Sıcaklığı algılamanın ve hissetmenin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğinin belirtildiği açıklama şöyle devam edildi:

“Sıcak havalarda hava sıcaklığını daha da sıcak hissetmemizde yaptığımız etkinliklerin seviyesi, giysilerin ısı direnci, ortalama radyant sıcaklık, bağıl hava hızı ve çevre ile havanın su buhar basıncı etkilidir. Hissedilen sıcaklık, vücudun dış ortam sıcaklığı ile kendi sıcaklığı arasındaki farkı gidermek için girişeceği çabanın bir nevi ölçüsü olduğundan herkes tarafından farklı hissedileceği unutulmamalıdır. Sıcaklığın 27 derece veya nemin yüzde 40?ın altında olduğu durumlarda hissedilen sıcaklık değeri hesaplanmaz. Ancak sıcaklığın 35 derecenin üzerine çıktığı nemin ise yüzde 50′lileri bulduğu yerlerde hissedilen sıcaklık 45 derecenin üzerine çıkar.”

Meteorolojinin verilerine göre 33 - 41 derecedi çok sıcak fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte ısı çarpması ısı krampları ve ısı yorgunlukları oluşabilir. 42 - 54 derecede ise tehlikeli sıcak güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği meydana gelebilir.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.