GÜNDEM-YAŞAM, SAĞLIK Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Cep telefonlarına dikkat

26 Temmuz 2013

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

?10 Yılın üzerinde cep telefonu kullananlarda beyin tümörü görülebiliyor?

Prof. Dr. Murat Ünal, 10 yılın üzerinde cep telefonu kullananlarda beyin tümörü görülme riskinin olabileceğini ifade ederek, ?Bugün artık yavaş yavaş bu konu tartışılan, üzerinde şüphelerin arttığı bir durum haline geldi? dedi.

Yüksek seste müzik dinlemeyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ünal, yüksek seste müzik dinlemenin iki türlü olabileceğini söyledi. Ya özellikle son zamanlarda yaygın olarak kullanılan kulaklıkla ya da odada, arabada yüksek sesle müzik dinlendiğini belirten Ünal, ?Yüksek ses özellikle kulaklıkla birlikte kulağa çok yakın bir şekilde kullanıldığında mutlaka kulak üzerine zararlı etkileri var. Çünkü ses sadece havada yayılan bir dalga değil aynı zamanda fiziksel bir güçtür. Bu yüzden aniden yüksek bir sese maruz kalındığında kulak zarı delinebilir bile? diye konuştu.

?SENSÖR HÜCRELERİ AŞIRI SESTEN ÖLEBİLİR?

Kulakta aynı zamanda ses algılayan sensör hücrelerinin bulunduğunu kaydeden Ünal, ?Bu sensörler sese karşı çok hassaslar. Belli bir şiddetin üzerinde geldiğinde bu sesi algılayan hücrelerde kalıcı ölümler olabiliyor ve bunun da en önemli noktalarından bir tanesi sesin şiddeti ve o şiddete maruz kalma süresidir. Eğer o şiddete belli bir sürenin üzerinde maruz kalınıyorsa bu artık geri dönüşümsüz işitme kaybına yol açar. Özellikle de tiz seslerde, ince seslerde işitme kaybıyla başlar bu durum. Bu nedenle özellikle walkmanlardan, akıllı telefonlardan veya başka bir dış ortamda yüksek sesle dinlenen müziklerde çok dikkatli olunması gerekiyor? şeklinde konuştu.

Yüksek gürültüde çalışan işçilerin de belirli bir sese günlük 8 saatten fazla maruz kalmaması gerektiğine dikkat çeken Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Belli ses de 90 desibeldir. Bu tür yerlerde çalışan herkes düzenli olarak duyma testlerini yaptırmalı. Yani sadece müzik dinleme değil iş yerlerinde de sesin yüksek olduğu atölyelerde de bu kurallara uyulması gerekiyor. Atölyelerde durum biraz daha farklıdır. Belli bir yüksekliğin üzerinde oluşuyorsa ses, mutlaka işçilerin kulaklıkla çalışmaları gerekiyor. Ama sesin ve müziğin de kendi içerisinde farklılıkları var. Onun için süre için standart bir şey diyemeyiz. Müzik tercihine göre değişebiliyor.?

AKILLI TELEFONLARDA MÜZİK DİNLEMEK DE TEHLİKELİ

Akıllı telefonlarla müzik dinleyenleri bekleyen bir başka tehlikenin de telefonların manyetik alanına maruz kalmaları olduğunu vurgulayan Ünal, ?Yapılan çalışmalar özellikle 10 yılın üzerinde cep telefonu kullananlarda bazı beyin tümörü görülebileceğini söylüyor. Bugün artık yavaş yavaş bu konu üzerinde tartışılan, üzerinde artık şüphelerin arttığı bir durum haline geldi. Eskiden walkmanın içine kaseti koyup dinliyordunuz. Şimdi ise müzik akıllı telefonlardan dinlendiğinde manyetik alana da maruz kaldığınız için bir başka tehlikede orada bekliyor. Bu konuda yüzde yüz ispatlanmış bir şey yok. Beyin tümörünün artışını gösteren birkaç çalışma var. Özellikle İsveç?te yapılan bir çalışma var. Tabi bunlarla ilgili kesin yapıyor veya yapmıyor noktasında değiliz. Ancak gözlemlerimiz bizim bile belli bir süre telefonla konuştuğumuzda gerçekten başımızın o bölgesinde rahatsızlık hissettiğimize göre, mutlaka bunların belli bir zararları var? ifadelerini kullandı.

Yüksek sese maruz kalındığında geçici işitme durumlarının da görüldüğünü belirten Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

?Siz o sese sürekli maruz kaldığınız için sensörlerinizde algılama potansiyeli doluyor, sensörler maksimum güçte çalışıyor ve yoruluyor. Sensör yorulduğu için o aralıkta sesleri algılamanız, duymanız ve ayırt etmeniz azalır. Bu geçici durumdur. Bu toparlandıktan sonra, sensör yorgunluğu geçtikten sonra, iç kulağımızdaki duyma hücrelerimiz tekrar dinlendikten sonra, yine algılamanız normale döner. Ancak bu sürekli, her gün her gün olduğunda olay kalıcı hale dönüşür. Tabi duyma kaybında yaş önemli. Ailede işitme kaybı olma öyküsü önemli. Sesin şiddeti ve niteliği önemli. Ancak bir kere bile yüksek sese maruz kalsanız, o bile kalıcı işitme kaybına yol açabilir.?

cep-tel0011

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.