GÜNDEM-YAŞAM Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Yörüklerin zorlu yolculuğu başladı

25 Mayıs 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı ve Erdemli ilçelerinde sahile yakın kesimlerde kış mevsimini geçiren Yörükler, yaptıkları hazırlıkların ardından yaklaşık 3 ay sürecek zorlu yolculuğa başladı.  Develerine ve atlarına taşıyabilecekleri eşyaları yükledikten sonra göçe başlayan Sarıkeçili Yörükleri, kendileri için başlatılan yerleşik düzene geçme çalışmalarının, tekrar Akdeniz Bölgesi’ne dönüşe geçmeden sonuçlanması umudunu taşıyor.
Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, at, eşek ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin zorlu yolculuğunun, yaz mevsiminin gelmesiyle yeniden başladığını söyledi.
Konar göçer hayatı yaşamaktan dolayı sıkıntıların her geçen gün arttığına işaret eden Gök, yolculuk esnasında yatak, yiyecek ve zorunlu ihtiyaçlarını giderecek eşyaların deve, at ve eşek sırtında, diğerlerinin ise araçlarla taşındığını belirtti.
Akdeniz Bölgesi’nde yaklaşık 200 Sarıkeçili ailesi bulunduğunu ifade eden Gök, yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya’ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkacaklarını belirterek, ”2006′da arazi ve bina tahsisi konusunda ilgili bakanlıklara müracaatımızı yaptık. O günden bu yana başvurumuzun sonuçlanmasını bekliyoruz. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Bu nedenle yerleşik düzene geçerek, konar-göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz” dedi.
Sarıkeçililer
Anadolu’da binlerce yıl yaşayan, yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları parmakla sayılacak kadar azalan Sarıkeçili Yörükleri, günümüzde Yörük kültürünü yaşatıyorlar.
Yörük obalarının son temsilcilerinden Sarıkeçililer, yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçim sıkıntısı nedeniyle konar göçer hayatını sürdürüyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersin’in sahile yakın ilçelerinde geçiriyor.
At, deve, eşek ve keçileriyle göçer konar hayatı yaşayarak Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun iki ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.