Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

?2012 sıkıntılı geçecek?

12 Ocak 2012

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

ahmetAnamur Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Çetin, destek verilmezse 2012?de de esnafı zorlu bir yılın beklediğini söyledi.
Anamur Esnaf ve Sanatkarlar Odası Baş-kanı Ahmet Çetin, 2011 yılının esnaf ve orta boy işletmeler açısından çok yorucu ve sıkıntılı geçtiğini, enerji ve hammadde desteği verilmez, sosyal güvenlik yükü azaltılmazsa 2012?de de esnafı zorlu bir yıl beklediğini söyledi.
2 binden fazla faal esnafın bulunduğu Anamur?da 2011?de 174 yeni kayıt yapıldığını ancak 120 esnafın da iş bıraktığını belirten Çetin, ?Esnaf ve orta boy işletmeler açısından 2011?de beklentiler gerçekleşmedi. 2011, küçük işletmeler yönünden çok yorucu ve sıkıntılı bir yıl oldu. 2008 küresel krizinin etkileriyle ekonomik boyutta büyük sıkıntılar yaşandı? dedi.
?HALK FAKİRLEŞTİ, ESNAF İŞ YAPAMIYOR?
Bir taraftan bu olumsuzluklar, bir taraftan küresel krizin getirdiği etkiler, bir taraftan büyük alışveriş merkezleri furyasının önünün alınamamasının esnafı 2011?de sıkıntılı bir noktaya getirdiğini belirten Çetin, şöyle devam etti:
?Bugün esnafımız iş yapamaz durumda, siftah yapmadan işyerini kapatan esnafımız var. Bunlar bizim gerçeklerimiz. İhracat rakamları artıyor, işsizlik rakamları düşüyor, büyümede rekor kırıyoruz ama halkımız fakirleşti. İnsanlar artık elindekiyle geçinemez duruma geldi. Emekli maaşlarının hali ortada, memurlarımız ve işçilerimizin aldığı maaşlar ortada. Artık yılda yüzde 2?lik-3?lük artışlarla da bu iş dönmüyor. Ama bunun yanında doğalgaza, akaryakıta, enerjiye yapılan zamların haddi hesabı yok. Enflasyon düşük diye memurlara, emeklilere yüzde 2 zam verilirken temel giderlerdeki artışlar tavan yaptı. Bu bir dengesizlik. Halkımız ve küçük işletmelerimiz gerçekten zor durumda. Bizim işimizin iyi olabilmesi için işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin durumlarının düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü bizim müşterimiz bunlar. Çok üst düzey işadamları, ihracatçılar küçük esnaftan alışveriş yapmaz. Bu açılardan 2011 yılı bizim için sıkıntılı bir yıl oldu.?
2012 BEKLENTİLERİ
Başkan Çetin, bu yıl da ekonomik dengeler-deki dalgalanmaların sıkıntılı bir yıl geçirileceğinin sinyallerini verdiğini söyledi. Borçlanmamaya özen gösterdiklerini ve ayaklarını yorganlarına göre uzatmaya çalıştıklarını kaydeden Çetin, şunları söyledi:
?Ama özellikle küçük esnaf borçlanmadan da hiçbir şey yapamıyor. Çünkü biz borcu borçla ödediğimiz bir dönemdeyiz. Çünkü kazandığımızla geçinmenin imkanı çok zor şu an için. Genelde krediyle çalışıyoruz, bundan dolayı biraz temkinliyiz.?
Hükümetten esnafın önünü açacak düzenlemeler istediklerini belir-ten Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:
?Gümrük Birliği anlaşmasını yaptığımız 1996 yılından bu yana her ülkeden ürünler bizim piyasamıza kuralsızca giriyor, bir haksız rekabet ortamı yaratıyor, yerli üretimi bitiriyor. Enerjideki pahalılık, hammadde teminindeki pahalılık, sosyal güvenlikteki yükümlülüklerimiz gerçekten çok ağır. Bu yüklerimiz biraz aşağıya çekilse, şu 40 çeşit ödediğimiz, yamalı bohçaya dönen vergi sistemimiz tek vergi sistemine inse, adil ve kalıcı bir vergi sistemi kurulabilse bizim küçük işletmelerimiz kolay kolay kepenk indirmez. 2012?de saydığımız destekler verilirse piyasalarda biraz daha rahat tutunuruz, aksi takdirde durumumuz gerçekten sıkıntılı.?

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.