ÇEVRE-DOĞA Haberleri

Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Anamur?un turizm kozu: Caretta Carettalar

11 Kasım 2011

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

phadr4013Türkiye’nin önemli caretta caretta üreme alanlarından Anamur?da, bu yıl bin 25 yuvadan yaklaşık 63 bin yavrunun denize ulaştığı bildirildi.
Anamur Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği Şefi Adil Şen, Türkiye’nin taraf olduğu Bern (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması) Sözleşmesi kapsamında deniz kaplumbağalarının koruma altına alındığını, Dünya Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre de Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türlerinin ”nesli tehlikede” statüsünde olduğunu hatırlattı.
Şen, Ören Antik Kenti ile Pullu Orman Kampı arasında kalan 12 kilometrelik bu yıl bin 25 yuva tespit ettiklerini belirterek, ”Bu yıl tahmini olarak 63 bin yavrunun denize ulaştığını söyleyebiliriz” dedi.
Anaç caretta carettaların ışık almayan, kumu ince ve gürültü olmayan yerleri daha çok tercih ettiğini ifade eden Şen, şöyle konuştu:
”Plaj turizminin yoğun olduğu İskele bölgesinde yuva sayısı 15 iken etrafı sazlıklarla çevrili Mamure Kalesi kumsalında ise 257 yuva vardı. Bu rakamlar caretta carettaların sağlıklı üreyebilmesi için hepimize görevler düştüğünü göstermektedir. Olumsuz etkenleri ortadan kaldırarak veya en aza indirerek üreme aşamasına katkı sağlamalıyız.”
İLÇE TANITIMINA ETKİSİ
Belediye Başkanı Mehmet Türe de, caretta carettaların deniz turizmi için önemli bir avantaj yarattığını belirterek, ”Çünkü bu hayvanların varlığı, turistler açısından deniz su-yunun temiz olması anlamına geliyor” dedi.
Bu hayvanların korunması ve gelecek nesillere bozulmamış bir doğal yaşam bırakma konusunda ellerinden gelen katkıyı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Türe, şunları kaydetti:
”Anamur, turizm açısından çok önemli bir potansiyele sahip. Çünkü Türkiye’nin Akdeniz’e olan en uç kıyısına da sahip olan ilçemiz, çok temiz bir denize ve tarihi bir dokuya sahip. Buraya gelen insanlar, tarihi yapıların arasından denize ulaşabiliyor. Bir anlamda turistler, Anamur’da tarihi bir yolculuk yapıp, Akdeniz’in masmavi sularında caretta carettalarla serinleme fırsatı buluyorlar. Bundan sonraki süreçte de ilçemizin tanıtımında caretta carettalara daha fazla yer vermek istiyoruz. Çünkü bu bizim turizm için elimiz-deki en önemli kozlarımızdan birisi.”
Türe, ayrıca 2013 Akdeniz Oyunları’nın logosunda da caretta carettalara yer verilme-sinden dolayı sevinçli olduklarını, bu sayede Mersin’in caretta carettalarla özdeşleştiğini sözlerine ekledi.

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Mehmet Büyükarı: Işıklar içinde olsun… İlk kez Bulut’u...
  • Şeref Koz: Genç meslektaşımız Sevgi Kilunç’ı ve onun yetişmesine katkı...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Haziran emekçiler için ne kadar hüzün dolu olsada yine...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY:
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Emeği geçen tüm usta öğretici, kursiyer, idareci ve...
  • Vatandaş: Sayın Müdür Bey, Anamur Devlet hastahanesi yeni binasına...
  • Şeref Koz: Kim ne derse desin Anamur’da en çok çalışan CHP’liler...
  • Şeref Koz: Ruhu şad olsun. Sayın Fikri Sağlar’a ve ailesine başsağlığı...
  • Vatandaş: Biz toplum olarak şak-şak yalaka ve taklacılığını ekonomik,...
  • Abdullah Aydın: Emek en yüce değerdir.